מהם הכללים לניכוי חוב משכרו של העובד?

מהם הכללים לניכוי חוב משכרו של העובד?

שאלה:

מהם הכללים לניכוי חוב משכרו של העובד?

 

תשובה:

סעיף 25 לחוק הגנת השכר קובע רשימה סגורה של מקרים שבהם ניתן לנכות סכומים מסויימים ממשכורתו של העובד.

רשימה זו מתייחסת לאפשרות המעסיק לניכוי חוב משכרו של העובד, וקובעת כך:

א.      לגבי ניכוי חוב במהלך יחסי העבודה (כלומר ממשכורת שאינה המשכורת האחרונה)-  מותר למעסיק לנכות חוב על פי התחייבות בכתב מהעובד למעסיק, בתנאי שלא ינוכה על חשבון חוב זה יותר מרבע שכר העבודה. סעיף  25(א)(66).

ב.      לגבי ניכוי חוב ממשכורתו האחרונה של העובד-  מותר למעסיק לנכות משכרו האחרון של עובד כל יתרה של חוב שהעובד חייב לו, לרבות מקדמות. סעיף 25(ב).

כלומר, הסכום המותר לניכוי במקרה בו מדובר בניכוי מהשכר השוטף ולא מהמשכורת האחרונה הוא סכום מוגבל, לא יותר מרבע שכר העבודה בכל משכורת. לעומת זאת, כשמדובר במשכרות האחרונה, הסכום אינו מוגבל.

בהתאם לפסיקה ניכוי חוב משכר העובד מותר לפי סעיף 25 רק כאשר מדובר בסכום קצוב ומוכח, שאינו שנוי במחלוקת (דב"ע נד 101-3 יעקב עמנואל נ' שופר שופר-סל בע"מ, פד"ע כח 241).

הפסיקה קבעה זאת גם לגבי סעיף  25(א)(6) וגם לגבי סעיף 25(ב),(ראו למשל ע"ב 1672/01 ראדא תעשיות אלקטרוניות בעמ נ' מרדכי פררה, ניתן ביום 21.12.2006, בבית הדין האזורי לעבודה בת"א, ופסיקות רבות נוספות).

כלומר, על מנת שמותר יהיה לקזז משכר העובד סכומים בשל חוב העובד, צריכה להיות הסכמה של העובד לכך שמדובר בחוב שלו כלפי המעסיק אשר מותר לקזזו, וכן  הסכום צריך להיות קצוב, מוכח, ובלתי שנוי במחלוקת, ולא חוב בלתי קצוב אשר המעביד תובעו והעובד מכחישו. כאשר מדובר בניכוי במהלך יחסי העבודה ולא ממשכורת אחרונה, נדרש שההתחייבות של העובד למעסיק גם תהיה בכתב.

בפסיקה נקבע, כי אין די בהסכמה כללית של העובד בהסכם העבודה לניכויים משכרו, אלא יש צורך בידיעה והסכמה ספציפית של העובד על פרטי כל ניכוי. הדרישה היא, כי העובד יהא מודע מידי חודש בחודשו לסכומים אותם מבקש המעביד לקזז משכרו. טענה כללית של הסכמה לניכויים (כגון ניכוי כל החוסרים שבקופת המעסיק משכר העובדים) אינה יכולה לעמוד ועל המעסיק להציג מידי חודש בפני העובד את פירוט הסכומים אותם הוא מבקש לקזז ולקבל את הסכמתו בכתב לקיזוז הספציפי, שאם לא כן, אין המעסיק ממלא אחר התנאי של הצגת סכום מוכח וקצוב שאין לגביו מחלוקת (עב  1652/08 סעדון שני ואח' נ' תחנת דלק מבשרת בע"מ, ניתן ביום 07/08/2008, בית הדין האזורי לעבודה בירושלים).


המידע האמור אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או תחליף לייעוץ משפטי מצדה של חברת חשב מערכות מידע (2012) בע"מ

X
X

מסמכים מקושרים

ניכויים מותרים משכרו של עובד בהתאם לסעיף 25 לחוק הגנת השכר קרא עוד ...
הכללים לניכוי חוב משכרו של העובד קרא עוד ...
טבלת שכר מינימום לבני נוער קרא עוד ...
אילו רכיבים מזכים בפיצויי הלנת שכר קרא עוד ...

מי שצפה במסמך התעניין גם

המידע המופיע באתר איננו מהווה מידע משפטי ואינו מתייחס למקרים קונקרטיים אלא מידע כללי בלבד השימוש במידע הוא על דעת המשתמש בלבד ואנו מהווה תחליף לייעוץ משפטי ספציפי

כל הזכויות שמורות לחשב מערכות מידע (2012) בע”מ © אין להעתיק / להעביר / לשכפל תוכן מאתר זה ללא אישור בכתב מחברת "חשב"

Powered by: Power Marketing

Designed by: DigitalST

תפריט נגישות