מהו השכר הקובע לצורך פיצויים בעובד שעתי יומי או שבועי (עובד בשכר)?

מהו השכר הקובע לצורך פיצויים בעובד שעתי יומי או שבועי (עובד בשכר)?

שאלה:

כיצד מחשבים פיצויי פיטורים לעובד שעתי יומי או שבועי?

תשובה:

העיקרון הבסיסי בחוק פיצויי פיטורים ובתקנות שהותקנו לפיו הוא שסכום הפיצויים מחושב על בסיס שכרו האחרון של העובד בעד כל תקופת עבודתו באותו מקום עבודה או אצל אותו מעסיק (שכר אחרון כפול וותק). ואולם, ישנם מספר חריגים לעקרון זה, אשר נקבעו בחקיקה ובפסיקה, ובהם השכר הקובע לחישוב פיצויי פיטורים לא יהיה השכר האחרון של העובד. אחד החריגים הוא כשמדובר בעובדים בשכר (שעתי/ יומי/ שבועי). אמנם, החוק והתקנות אינם מבחינים לעניין השכר שישמש בסיס לחישוב פיצויי הפיטורים, בין "עובד במשכורת" ל"עובד בשכר". 

ואולם, לעובדים בשכר ששעות עבודתם משתנות מחודש לחודש, הפסיקה קבעה דרך שונה מעובדים חודשיים לחישוב פיצויי הפיטורים. בעבר, נקבע כי יש לחשב את השכר לצורך חישוב הפיצויים, לפי השכר הממוצע בשנים-עשר החודשים שקדמו לפיטורים, ולא לפי השכר האחרון. על אף שהפסיקה נקטה בלשון "השכר הממוצע" הרי שבפועל החישוב שנעשה בפסיקה הינו: היקף העבודה ממוצע, כפול תעריף אחרון (דב"ע נז/57 – 3 סנונית הדגמות וקידום מכירות (1989) בע"מ נ' שולמית פרץ, ניתן ביום 26.1.1997 בבית הדין הארצי לעבודה).

ואולם, הלכה זו השתנתה ביוני 2017, ואז נקבע לגבי עובד בשכר (באותו מקרה היה מדובר בעובד שעתי) ששכרו משתנה מדי חודש, שיש לחשב את השכר הקובע לפיצויי הפיטורים לפי היקף המשרה הממוצע לאורך כל תקופת עבודתו (ולא רק לפי 12 החודשים האחרונים), כפול התעריף האחרון  (ליום/ לשעה וכדו', לפי העניין) (עע (ארצי) 44824-03-16 י.ב. שיא משאבים בע"מ נ' ADHENOM BERH TEAMI, ניתן ביום 4.6.2017, בבית הדין הארצי לעבודה)..

לסיכום:  בעקבות שינוי ההלכה של ביה"ד הארצי לעבודה – השכר הקובע של עובד שעתי לעניין חישוב פיצויים – יחושב על פי מספר השעות הכולל שעבד במשך כל תקופת העסקתו –  חלקי מספר החודשים שבהם הועסק, כפול השכר השעתי האחרון שלו. זהו השכר הקובע לצורך הזכאות לפיצויי פיטורים, אשר אם מכפילים אותו בוותק, מקבלים את פיצויי הפיטורים שמגיעים לעובד.


המידע האמור אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או תחליף לייעוץ משפטי מצדה של חברת חשב מערכות מידע (2012) בע"מ

X
X

מסמכים מקושרים

הטבות לבני זוג של משרתי המילואים בעקבות מלחמת חרבות ברזל קרא עוד ...
חזרה מהתפטרות או פיטורים קרא עוד ...
חישוב פיצויי פיטורים לעובד שהופרשו לזכותו הפרשות פנסיוניות בהתאם לצו ההרחבה קרא עוד ...
טבלה מסכמת צבירת זכויות בתקופות של אי עבודה קרא עוד ...

מי שצפה במסמך התעניין גם

המידע המופיע באתר איננו מהווה מידע משפטי ואינו מתייחס למקרים קונקרטיים אלא מידע כללי בלבד השימוש במידע הוא על דעת המשתמש בלבד ואנו מהווה תחליף לייעוץ משפטי ספציפי

כל הזכויות שמורות לחשב מערכות מידע (2012) בע”מ © אין להעתיק / להעביר / לשכפל תוכן מאתר זה ללא אישור בכתב מחברת "חשב"

Powered by: Power Marketing

Designed by: DigitalST

תפריט נגישות