תשלום דמי הבראה לעובד השוהה בחופשה ללא תשלום

תשלום דמי הבראה לעובד השוהה בחופשה ללא תשלום

שאלה:

מעסיק נוהג לשלם דמי הבראה בחודש מסוים. באותו החודש עובד מסוים היה בחל"ת. האם חלה חובה על המעסיק לשלם לעובד את דמי ההבראה באותו החודש או שניתן להשלים לאחר שהעובד יחזור לעבודה?

האם מדובר בהלנת שכר?

תשובה:

חופשה ללא תשלום, להוציא זאת שמכוח חוק, כגון החופשה לעובדת מכוח חוק עבודת נשים, תשי"ד-1954, (סעיף 7(ד)), איננה מהנושאים המוסדרים בחוק. לעתים מוסדר נושא זה בהסכם קיבוצי, אך לרוב מוסדר הנושא בכל מקרה ומקרה בהסכם אינדיבידואלי, עם מתן החופשה.

כפי שניתחה הפסיקה, מעצם מהותה של חופשה ללא תשלום עולים שניים:

האחד– יחסי עובד-מעביד נמשכים בעת אותה חופשה. העובדה שיחסי עובד-מעביד ממשיכים להתקיים בזמן החופשה ללא תשלום, מעניקה יתרונות למעביד ועיקרן חובת הנאמנות, האיסור לפגוע באינטרסים וכל העולה מהחוק לעניין חובת עובד כלפי מעבידו או סייגים להתנהגותו, כגון חובת סודיות ודיני שוחד.

השני – בפרק הזמן שבו מצוי העובד בחופשה ללא תשלום אין העובד חייב לעבוד ואין המעביד חייב בשכר עבודה.

הפסיקה ציינה, כי חופשה ללא תשלום יוצרת מצב של "השעיית" חוזה העבודה, ולכן, עם תום החופשה ללא תשלום חוזר המצב, לעניין זכויות וחובות, לנקודה שבה הושעה חוזה העבודה, בכפוף כמובן למוסכם במפורש, באשר עצם החופשה יסודה בהסכם.

זכאותם של העובדים במשק להשתתפות המעביד בדמי הבראה מעוגנת בהוראותיו של צו ההרחבה שהרחיב את הוראות ההסכם הקיבוצי שנחתם בין הסתדרות העובדים הכללית החדשה לבין לשכת התיאום של הארגונים הכלכליים, ובו נקבעו תנאי התשלום להשתתפות המעביד בהוצאות ההבראה והנופש של העובדים.

בהסכם הקיבוצי הכללי בדבר דמי הבראה, ובצו ההרחבה אשר החיל את ההסכם על כלל המשק נקבע כי, קצובת ההבראה תשולם באחד מחודשי הקיץ, מחודש יוני ועד חודש ספטמבר, אלא אם הוסכם או נהוג מועד אחר במקום העבודה.

אין חובה על פי צו ההרחבה לשלם את קצובת ההבראה במועד ספציפי כלשהו וניתן לשלמה במועדים שונים ובלבד שהדבר נעשה בהסכמת העובדים או בהתאם לנוהג במקום העבודה.

 

מאחר וחל"ת יוצרת מצב  של השהיית חוזה העבודה נראה כי מעסיק לא יתחייב בתשלום דמי ההבראה בתקופה זו, וזאת למרות שהנוהג לתשלום בארגון לכלל העובדים היה בחודש מסוים, וישלים את החבות ברגע שיחסי העבודה יחזרו.

 

לגבי האם יש לדמי הבראה דין של שכר להתחייב בגינם פיצוי הלנת שכר – הבראה אינה רכיב הנכנס להגדרת "שכר" בחוק הגנת השכר, אלא מדובר ברכיב של החזר הוצאות. לכן, הבראה שלא שולמה בזמן אינה נושאת פיצויי הלנת שכר.

 


המידע האמור אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או תחליף לייעוץ משפטי מצדה של חברת חשב מערכות מידע (2012) בע"מ

X
X

מסמכים מקושרים

הטבות לבני זוג של משרתי המילואים בעקבות מלחמת חרבות ברזל קרא עוד ...
"חרבות ברזל"- זכויות עובדים במלחמה קרא עוד ...
מידע למעסיקים לקראת יום הבחירות לרשויות המקומיות ולמועצות האזוריות 2024 קרא עוד ...
דיני עבודה בחגי תשרי התשפ"ד קרא עוד ...

מי שצפה במסמך התעניין גם

המידע המופיע באתר איננו מהווה מידע משפטי ואינו מתייחס למקרים קונקרטיים אלא מידע כללי בלבד השימוש במידע הוא על דעת המשתמש בלבד ואנו מהווה תחליף לייעוץ משפטי ספציפי

כל הזכויות שמורות לחשב מערכות מידע (2012) בע”מ © אין להעתיק / להעביר / לשכפל תוכן מאתר זה ללא אישור בכתב מחברת "חשב"

Powered by: Power Marketing

Designed by: DigitalST

תפריט נגישות