צבירת זכויות בחופשת לידה לעובדת עם וותק של שנה ומעלה

צבירת זכויות בחופשת לידה לעובדת עם וותק של שנה ומעלה

שאלה:

עובדת בעלת וותק של מעל שנה ומועסקת במשרה מלאה יצאה לחופשת לידה. האם בזמן חופשת הלידה היא ממשיכה לצבור את ימי המחלה והחופשה המגיעים לה עפ"י חוק?

תשובה:

עובדת שעבדה שנה או יותר לפני יציאתה לחופשת לידה  זכאית לחופשת לידה של 26 שבועות, בניגוד לעובדת שעבדה פחות משנה וזכאית לחופשת לידה של 15 שבועות (מדובר בתיקון מיום 2.4.2017 ביחס לעובדות שילדו לאחר 1.1.2017. התיקון הגדיל את חופשת הלידה מ-14 שבועות ל- 15 שבועות, ובהתאם הוגדלה תקופת הזכאות לדמי לידה לפי חוק הביטוח הלאומי).

על אף שתקופת חופשת הלידה על פי החוק לעובדת שעבדה שנה או יותר היא 26 שבועות, אין זה אומר שהעובדת תקבל דמי לידה עבור כל התקופה כולה, אלא לפי הכללים שנקבעו לעניין תשלום דמי לידה לפי חוק הביטוח הלאומי. לכן, לא כל התקופה תצבור זכויות באופן שווה,  אלא יש להבחין לעניין חלק מהזכויות בין תקופת חופשת הלידה שבה העובדת זכאית לדמי לידה לבין תקופת חופשת לידה שבה העובדת אינה זכאית לדמי לידה לפי כללי הביטוח הלאומי, ובהתאם לכך לחשב את צבירת הזכויות של העובדת, כפי שיפורט בהמשך.

הכלל העקרוני לעניין צבירת זכויות בחופשת לידה נקבע בחוק עבודת נשים. לפי סעיף 6(ט) לחוק עבודת נשים, היעדרות מעבודה לרגל חופשת לידה לא תפגע בזכויות התלויות בוותק אצל המעביד. לכן, בדרך כלל, חופשת לידה תצבור זכויות, אלא אם כן יש הוראה ספציפית שקובעת אחרת.

להלן יפורטו הזכויות באופן ספציפי, כולל הוראות הרלוונטיות לכל זכות:

1.צבירת זכויות למחלה:

לפי סעיף 4 (ד) לחוק דמי מחלה כל הפסקה בעבודה שבעדה זכאי העובד לשכר, או לתשלום אחר שדינו כשכר, יראו אותה כתק' עבודה לצורך חישוב הזכאות לדמי מחלה. בנוסף, תקנות דמי מחלה (נהלים לתשלום דמי מחלה), תשל"ז-1976 מונות רשימת הפסקות שיובאו בחשבון למחלה. לפי תקנות אלו, תקופת חופשת לידה צוברת זכויות למחלה (הן חופשת הלידה המזכה בדמי לידה והן חופשת הלידה שאינה מזכה בדמי לידה).

2.צבירת זכויות לחופשה שנתית:

לצורך צבירת הזכות לחופשה יש לספור ימי עבודה בפועל.

עולה השאלה האם רק ימי עבודה שבהם העובד הגיע ממש לעבודה ועבד בפועל, יבואו בגדר הגדרה זו, או שמא תהיינה היעדרויות מהעבודה שגם הן ייכנסו לגדר ימי עבודה בפועל.

בפסיקה עדכנית שניתנה בבית הדין הארצי לעבודה נקבע, כי ימי מחלה בגינם מקבל העובד שכר (דמי מחלה), וכל עוד הוא מקבל עבורם שכר, צוברים זכויות חופשה, כאילו היו ימי עבודה בפועל. דהיינו, הוכרע במפורש בפסיקה ארצית בדעת רוב, כי העדרות מחמת מחלה המזכה בדמי מחלה צוברת וותק לחופשה (עס"ק (ארצי) 68/09 הסתדרות העובדים הכללית החדשה ואח' נ' אלביט מערכות אלקטרו-אופטיקה בע"מ (אל-אופ), ניתן ביום 29.11.2012).

עדיין לא ברור כיצד הכרעה ארצית זו תשפיע על פרשנות המושג "ימי עבודה בפועל" לגבי יתר ההיעדרויות.

אחד משופטי בית הדין הארצי, כב' השופט רבינוביץ, אשר כתב את דעת הרוב, נימק את הכרעה זו בנימוק כי גם ימי היעדרות של עובד, בהם נבצר ממנו לעבוד מסיבה שאינה תלויה בו, המזכים בשכר עבודה או בתשלום שכמוהו כשכר- נחשבים ימי עבודה בפועל. השופט ציין כי לשיטתו גם ימי היעדרות בשל שירות מילואים ייחשבו כימי עבודה בפועל לעניין צבירת חופשה. ואולם, מאחר והכרעת הרוב פסק הדין ניתנה באופן מפורש רק לסוגייה של מחלה, הרי שכרגע אין הכרעה פסיקתית לפיה גם היעדרות מחמת מילואים תצבור וותק לחופשה, אך ניתן להתייחס להכרעת בית הדין כהכוונה.

היעדרות מחמת חופשה שנתית ככל הנראה לא תצבור חופשה (על כך לא היתה מחלוקת בפסק הדין).

לגבי יתר ההיעדרויות אין הכרעה פסיקתית ארצית מפורשת.

לכן, ככל הנראה, היעדרויות מחמת  שמירת הריון, תאונת עבודה, וחופשת לידה, גם כאשר הם מזכים בגמלה, לא יצברו זכויות לחופשה, עד אשר יינתן פסק דין ארצי מפורש שיכריע אחרת.

3.צבירת זכויות לפיצויי פיטורים:

תקנה 10 לתקנות פיצויי פיטורים (חישוב הפיצויים, והתפטרות שרואים אותה כפיטורים), תשכ"ד-1964, קובעת רשימה של הפסקות שאינן באות במנין הוותק לענין קביעת סכום הפיצויים.

בהתאם לתקנות אלו, חופשת הלידה שבעדה משולמים דמי לידה צוברת וותק לפיצויים. חופשת הלידה שבעדה העובדת אינה זכאית לדמי לידה צוברת וותק של 14 יום בלבד בשנה.

4.צבירת זכויות להבראה:

זכאותם של העובדים במשק להשתתפות המעביד בדמי הבראה מעוגנת בהוראותיו של צו ההרחבה שהרחיב את הוראות ההסכם הקיבוצי שנחתם בין הסתדרות העובדים הכללית החדשה לבין לשכת התיאום של הארגונים הכלכליים, ובו נקבעו תנאי התשלום להשתתפות המעביד בהוצאות ההבראה והנופש של העובדים. בהתאם לצו הרחבה זה, חופשת לידה צוברת וותק להבראה.

5.צבירת זכויות להודעה מוקדמת:

בכל הנוגע לקביעת הוותק לצורך הזכאות להודעה מוקדמת, החוק מתייחס למונח של "חודש עבודה". בחוק לא נאמר האם מדובר בימי עבודה בפועל, ואילו היעדרויות יזכו בצבירת הוותק להודעה מוקדמת. מאחר והכלל שנקבע בחוק עבודת נשים הוא שחופשת לידה לא תפגע בזכויות התלויות בוותק, היעדרות בשל חופשת לידה ככל הנראה צוברת וותק לעניין חישוב הזכאות להודעה מוקדמת.


המידע האמור אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או תחליף לייעוץ משפטי מצדה של חברת חשב מערכות מידע (2012) בע"מ

X
X

מסמכים מקושרים

החזרת עובדת לאחר חופשת לידה לאותה עבודה ובאותם תנאים קרא עוד ...
טבלה מסכמת צבירת זכויות בתקופות של אי עבודה קרא עוד ...
הגבלות פיטורים- סקירה מקצועית קרא עוד ...
חובות מעסיק למניעת הטרדה מינית- סקירה מקצועית קרא עוד ...

מי שצפה במסמך התעניין גם

המידע המופיע באתר איננו מהווה מידע משפטי ואינו מתייחס למקרים קונקרטיים אלא מידע כללי בלבד השימוש במידע הוא על דעת המשתמש בלבד ואנו מהווה תחליף לייעוץ משפטי ספציפי

כל הזכויות שמורות לחשב מערכות מידע (2012) בע”מ © אין להעתיק / להעביר / לשכפל תוכן מאתר זה ללא אישור בכתב מחברת "חשב"

Powered by: Power Marketing

Designed by: DigitalST

תפריט נגישות