כיצד לחשב זכאות של עובד לפיצויי פיטורים, כשהופרשו לו לאורך השנים שיעורים לפי צו ההרחבה לפנסיה חובה?

כיצד לחשב זכאות של עובד לפיצויי פיטורים, כשהופרשו לו לאורך השנים שיעורים לפי צו ההרחבה לפנסיה חובה?

שאלה:

עובד פוטר. לאורך השנים הופרשו לו שיעורים לפי צו ההרחבה לפנסיה חובה. כיצד יש לחשב את זכאותו לפיצויי פיטורים?

 

תשובה:

סעיף 14 לחוק פיצויי פיטורים קובע, כי תשלום לקופת תגמולים, לקרן פנסיה או לקרן כיוצא באלה, יכול לבוא במקום פיצויי פיטורים, אם נקבע כך בהסכם הקיבוצי החל על המעביד והעובד ובמידה שנקבע, או אם תשלום כאמור אושר על ידי שר העבודה ובמידה שאושר.

החל משנת 2008, סעיף 14 חל על כל מי שחל עליו צו הרחבה (נוסח משולב) לפנסיה חובה לפי חוק הסכמים קיבוציים, התשי"ז-1957. צו זה הרחיב החל מ- 1.1.2008 את הוראות ההסכם הקיבוצי הכללי (7021/2011), על כל העובדים והמעבידים בישראל שאין להם הסדר פנסיה מיטיב כהגדרתו בצו האמור. בהתאם להסכם ולצו, מחויבים המעבידים להפריש עבור עובדיהם, כחלק מהמרכיבים לפנסיה, גם מרכיב בעד פיצויי הפיטורים. מרכיב זה יהיה חלק מהפנסיה של העובד, בין אם יתפטר ובין אם יפוטר. צו ההרחבה קובע שיעורי חובה להפרשה, המשתנים בין השנים.

צו ההרחבה זה משפיע במידה לא מבוטלת על הזכות לפיצויי פיטורים, אך אינו מבטל אותה, שכן ההסדר בצו אינו מעניק לעובד שהתפטר את מלוא שיעור פיצויי הפיטורים (8.33% מהשכר), ומחייב את השארת הסכומים במסגרת קופת הפנסיה.

כלומר, כל מי שאין לו הסדר פנסיוני מטיב, חל עליו צו ההרחבה, ובכלל זה סעיף 14, על השיעורים והסכומים שנקבעו בצו, והפרשות אלו יבואו "במקום" פיצויי הפיטורים שמגיעים לו. דהיינו, פיצויי הפיטורים שהופרשו לו שייכים לו אף במידה ולא יהיה זכאי בסיום יחסי העבודה לפיצויים, ומאידך המעביד לא יאלץ לבצע השלמה רטרואקטיבית לסכומים אלו לפי השכר האחרון של העובד.

במקרה שבשאלה, הופרש לעובד לפי השיעורים שבצו ההרחבה בלבד. לכן עכשיו, כשהעובד זכאי לפיצויי פיטורים, יש להשלים לו בניכוי האחוזים שכבר הופרשו.

כך למשל, ב2014 הופרש לפי הצו 6% הפרשת מעביד לפיצויים. המשמעות היא שפיצויי הפיטורים עבור אותה שנה כוסו ב-72% (6 כפול 12) ויש להשלים עבור אותה שנה 28% מהמשכורת האחרונה.

ב2013 הופרשו 5%, שבחישוב שנתי זה 60% (5 כפול 12), דהיינו עבור אותה שנה יש להשלים 40%.

כך יש לחשב עבור כל שנה, כשהמשכורת הקובעת היא לפי כללי חוק פיצויי פיטורים (בדרך כלל זוהי המשכורת האחרונה).

חשוב לזכור שאם יש תקופות שבעדם לא הופרש (למשל חצי השנה הראשונה לעבודה לעובד שלא היה לו קופה פעילה לפני תחילת העבודה)- יש להפריש בעדם, לפי הכללים של חישוב פיצויי פיטורים.


המידע האמור אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או תחליף לייעוץ משפטי מצדה של חברת חשב מערכות מידע (2012) בע"מ

X
X

מסמכים מקושרים

הטבות לבני זוג של משרתי המילואים בעקבות מלחמת חרבות ברזל קרא עוד ...
חזרה מהתפטרות או פיטורים קרא עוד ...
חישוב פיצויי פיטורים לעובד שהופרשו לזכותו הפרשות פנסיוניות בהתאם לצו ההרחבה קרא עוד ...
טבלה מסכמת צבירת זכויות בתקופות של אי עבודה קרא עוד ...

מי שצפה במסמך התעניין גם

המידע המופיע באתר איננו מהווה מידע משפטי ואינו מתייחס למקרים קונקרטיים אלא מידע כללי בלבד השימוש במידע הוא על דעת המשתמש בלבד ואנו מהווה תחליף לייעוץ משפטי ספציפי

כל הזכויות שמורות לחשב מערכות מידע (2012) בע”מ © אין להעתיק / להעביר / לשכפל תוכן מאתר זה ללא אישור בכתב מחברת "חשב"

Powered by: Power Marketing

Designed by: DigitalST

תפריט נגישות