האם תקופת חל"ת קוטעת רציפות בעבודה?

האם תקופת חל"ת קוטעת רציפות בעבודה?

שאלה: 

האם תקופת חל"ת קוטעת רציפות בעבודה?

תשובה:

חופשה ללא תשלום (להלן גם: "חל"ת"), להוציא זאת שמכוח חוק, אינה מהנושאים המוסדרים בחוק. לעיתים מוסדר נושא זה בהסכם קיבוצי, אך לרוב מוסדר הנושא בכל מקרה ומקרה בהסכם אינדיבידואלי, עם מתן החופשה.

כפי שניתחה הפסיקה, מעצם מהותה של חופשה ללא תשלום עולים שניים:

האחד- יחסי עובד-מעביד נמשכים בעת אותה חופשה. הדבר השני – בפרק הזמן שבו מצוי העובד בחופשה ללא תשלום אין העובד חייב לעבוד ואין המעביד חייב בשכר עבודה.

הפסיקה ציינה, כי חופשה ללא תשלום יוצרת מצב של "השעיית" חוזה העבודה, ולכן, עם תום החופשה ללא תשלום חוזר המצב, לעניין זכויות וחובות, לנקודה שבה הושעה חוזה העבודה, בכפוף כמובן למוסכם במפורש, באשר עצם החופשה יסודה בהסכם.

לכן, הזכויות שנצברו עד צאת העובד לחל"ת, כגון ימי החופשה וימי המחלה, נשארות לזכות העובד עם חזרתו לעבודה. עם זאת, ישנן זכויות שהזכאות להן תלויה בעבודה רצופה של פרק זמן קבוע מראש. לגבי זכויות מסוג זה יש לבחון באופן פרטני האם תקופת החל"ת תיחשב כקוטעת את רציפות העבודה, או שלא.

אחת הזכויות התלויות ברציפות עבודה, היא הזכות לפיצויי פיטורים, שכן, לצורך זכאות לפיצויים נדרשת עבודה של שנה אחת ברציפות אצל מעביד אחד או במקום עבודה אחד. בהתאם לאמור בחוק פיצויי פיטורים, תשכ"ג-1963, תקופת החל"ת אינה קוטעת את הרציפות בעבודה הנדרשת לצורך זכאות לפיצויי פיטורים. כלומר, אמנם תקופה של חל"ת לא תיספר כלק משנת העבודה הנדרשת, אך מאידך, היא גם לא תקטע את הרציפות בין התקופות שלפני ואחרי החל"ת.

זכות נוספת שהייתה בעבר תלויה ברציפות של עבודה היא הזכות של עובדת שילדה לחל"ת שאחרי חופשת לידה. בעבר זכות זו הייתה תלויה ברציפות של 24 חודשים, ולאחר תיקון שנעשה בחוק, זכות זו הייתה תלויה ברציפות עבודה של 12 חודשים. כיום, זכות זו אינה תלויה ברציפות עבודה כלל, אך גם כיום מספר חודשי ההיעדרות המותרת הינו פועל יוצא של מספר חודשי העבודה שקדמו ללידה. לגבי זכות זו, נפסק כי תקופת חל"ת קוטעת את הרציפות שבין שתי תקופות, ולכן תקופת החל"ת וכן תקופת העבודה שנלקחה לפני החל"ת, לא תיכנסנה לוותק לעניין קביעת תקופת הזכאות לחל"ת שאחרי חופשת לידה. חשוב להדגיש כי פסיקה זו ניתנה כאשר החוק עדיין דרש במפורש רציפות בעבודה לצורך זכאות. ייתכן כי במידה והעניין יידון מחדש כיום, תינתן הלכה חדשה בשל השינוי שנעשה בחוק, אך הדבר אינו מתחייב. יודגש, כי כל עוד לא ניתנה הלכה אחרת, זהו הדין החל.

* עוד יצויין כי ככלל, בתום החל"ת מחוייב מעסיק להחזיר את העובד לאותה עבודה ובאותם תנאים, כפי שהיה לפני יציאתו של העובד לחל"ת. שינוי בסוג העבודה או בתנאי העבודה מחייב הסכמה של העובד; עוד יצויין כי אם הוחלט על סיום יחסי העבודה , אזי שיש לסיימם רק בתום החל"ת של העובד, כשמועד סיום יחסי העבודה יהיה היום בו הוחלט על סיום העסקה, לרבות מתן הודעה מוקדמת. 

לסקירה שערגנו בנושא של פיטורים בתקופת הודעה מוקדמת לחץ כאן


המידע האמור אינו מהווה ייעוץ משפטי ו/או תחליף לייעוץ משפטי מצדה של חברת חשב מערכות מידע (2012) בע"מ

X
X

מסמכים מקושרים

"חרבות ברזל"- זכויות עובדים במלחמה קרא עוד ...
מידע למעסיקים לקראת יום הבחירות לרשויות המקומיות ולמועצות האזוריות 2024 קרא עוד ...
דיני עבודה בחגי תשרי התשפ"ד קרא עוד ...
מבצע "מגן וחץ" - מידע חשוב למעסיקים קרא עוד ...

מי שצפה במסמך התעניין גם

המידע המופיע באתר איננו מהווה מידע משפטי ואינו מתייחס למקרים קונקרטיים אלא מידע כללי בלבד השימוש במידע הוא על דעת המשתמש בלבד ואנו מהווה תחליף לייעוץ משפטי ספציפי

כל הזכויות שמורות לחשב מערכות מידע (2012) בע”מ © אין להעתיק / להעביר / לשכפל תוכן מאתר זה ללא אישור בכתב מחברת "חשב"

Powered by: Power Marketing

Designed by: DigitalST

תפריט נגישות